Πώς μπορώ να διατηρήσω πάντα καινούρια τη μαντεμένια εστία;
Αν θέλετε να φρεσκάρετε τη μαντεμένια εστία στο τέλος του χειμώνα, μπορείτε να την επαλείψετε με λίγο μηχανέλαιο αφού καθαριστούν καλά οι επιφάνειες με μία συρματόβουρτσα ή ακόμη να τη βάψετε με πυρίμαχη μπογιά.

Επιτρέπεται να έχει γωνίες η καμινάδα σε ένα ενεργειακό τζάκι;
Ναι, επιτρέπεται η τοποθέτηση γωνιών στην καμινάδα στα ενεργειακά τζάκια αρκεί όμως αυτές να είναι ανοικτές, δηλαδή αμβλείες γωνίες.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των κλειστών εστιών με πόρτα έναντι των ανοικτών εστιών;
Η χρήση της πόρτας σε μία εστία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
- Απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τζακιού, αφού δεν διατρέχουμε κίνδυνο να πεταχτεί καύτρα εκτός του τζακιού, γεγονός που μας επιτρέπει να αφήνουμε αναμμένο το τζάκι μας ακόμη και όταν λείπουμε από το σπίτι.
- Απόλυτο έλεγχο της καύσης καθώς εμείς καθορίζουμε με τον έλεγχο του οξυγόνου το επίπεδο της καύσης και μπορούμε να αυξομειώσουμε τη φωτιά όπως επιθυμούμε.
- Μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, αφού ελέγχοντας την καύση έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη διάρκεια καύσης του ξύλου, απολαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτονομία που μπορεί να φτάσει έως και τις 4 ώρες.
- Μεγαλύτερη καθαριότητα γιατί με κλειστή την πόρτα της εστίας δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν στάχτες και κάρβουνα.
- Μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση, γιατί με κλειστή την πόρτα αυξάνεται η θερμοκρασία της εστίας και επομένως και η θερμιδική του απόδοση.

Γίνεται καθαρισμός της καμινάδας και στα ενεργειακά τζάκια και εάν ναι πόσο συχνά;
Σε όλα τα τζάκια που καίνε ξύλο επιβάλλεται να γίνεται καθαρισμός της καμινάδας. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από τη χρήση του τζακιού. Συνήθως ο καθαρισμός της καμινάδας πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η καμινάδα από βρωμιές και να καπνίσει το τζάκι.
Η καμινάδα σας πρέπει να καθαρίζεται υποχρεωτικά κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου που καίτε εφ’ όσον το τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν το τζάκι μας λειτουργεί πολλές ώρες ανοικτό ή αν τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο τακτικά (ανά 3-4 τόνους ξύλου). Διατηρώντας καθαρή την καμινάδα μας εξασφαλίζουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του τζακιού μας.

Πώς καθαρίζουμε το κρύσταλλο της εστίας όταν μαυρίζει;
Τα τζάμια του τζακιού μπορούν να καθαριστούν με απλά καθαριστικά για τζάμια και χαρτί κουζίνας. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού είναι επίσης με ένα νωπό πανί βουτηγμένο στις στάχτες.

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν περισσότερο από τα συμβατικά τζάκια;
Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τις μεταλλικές επιφάνειες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εστίας δημιουργώντας ένα κύκλωμα αέρος. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας ψυχρός αέρας ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνεται στο πίσω μέρος του εστίας του τζακιού, γίνεται ελαφρύτερος και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών είτε στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι, είτε σε άλλο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό θερμαίνουμε ένα ή περισσότερους χώρους.

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια έχουν μικρότερη κατανάλωση ξύλου από τα συμβατικά τζάκια;
- Γιατί από τη μελέτη που γίνεται πριν την κατασκευή της ενεργειακής εστίας υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος της και η συνάρτηση της με τις καμινάδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Έτσι επιτυγχάνουμε το βέλτιστο τράβηγμα και ταυτόχρονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
- Γιατί διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου που παίρνει η καύση και μας δίνουν έτσι τη δυνατότητα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε κατά βούληση την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.

Μπορώ να τοποθετήσω πόρτες σε μία προκατασκευασμένη ή κτιστή εστία;
Η τοποθέτηση πόρτας σε μία συμβατική εστία δεν είναι εφικτή γιατί, σε περίπτωση που αυτή λειτουργήσει κλειστή, θα αναπτυχθούν υψηλές θερμοκρασίες τις οποίες δεν είναι κατασκευασμένη για να αντέχει και θα σπάσει.

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια δεν καπνίζουν όταν τοποθετηθούν σωστά;
Τα ενεργειακά τζάκια πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά στην τοποθέτησή τους όσο και στη σύνδεσή τους με και τις απαιτήσεις των καμινάδων σε διάμετρο και ύψος, με τις οποίες θα πρέπει να συνδεθούν. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει το σωστό τράβηγμα της κάθε εστίας.

Ποιά είναι τα πιο κατάλληλα ξύλα για το τζάκι μου;
Χρησιμοποιούμε προσάναμμα από το εμπόριο, μικρά ξύλα από πάνω και τέλος κάθε φορά που ανάβουμε το τζάκι τα πρώτα ξύλα να είναι λεπτά και σκισμένα και πάντα περισσότερα από το κανονικό. Είναι σημαντικό στην αρχή να ανάψει δυνατά η φωτιά ώστε να ανέβει η θερμοκρασία και στο χώρο καύσης αλλά και στο θερμοθάλαμο.  Στη συνέχεια συμπληρώνουμε  όποιο ξύλο έχει καεί και δεν περιμένουμε να τελειώσουν για να ξαναβάλουμε.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύλα που περιέχουν χρώματα, ξύλα τύπου MDF και ξύλα που περιέχουν πολλή υγρασία. Τα πιο σωστά ξύλα για κάψιμο είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί σε προστατευμένους  αεριζόμενους χώρους και το ποσοστό υγρασίας τους δεν υπερβαίνει το 20%.
Ο πίνακας ένδειξης της θερμικής ισχύος του ξύλου, που ακολουθεί, θα σας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή του ξύλου, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη απόδοση της εστίας σας.

Τύπος Ξύλου    (kcal / kg)
    Λεύκα             4.022
    Πεύκο*           4.557
    Οξιά               4.578
    Έλατο*           4.588
    Δρυς              4.619
    Καστανιά       4.731
    Ελιά               4.830

*Ξύλα όπως κυρίως το πεύκο αλλά και το έλατο δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιούνται γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ρητίνης, οι οποίες μετά την καύση επικάθονται στα τοιχώματα της καπνοδόχου με αποτέλεσμα να την φράσσουν και να απαιτείται πιο συχνό καθάρισμα.

Το σπίτι μου έχει μόνο καλοριφέρ. Αξίζει τον κόπο η αγορά τζακιού;
Το τζάκι είναι το σημείο του σπιτιού που συγκεντρώνει την οικογένεια για χαλάρωμα, θαλπωρή και παρέα. Προσδίδει αξία στο σπίτι μας και αναδεικνύει το προσωπικό μας γούστο. Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι η μεγάλη οικονομία καυσίμων που πετυχαίνουμε (έως 70%) όταν γίνει η σωστή επιλογή τζακιού.

Να κάνω παραδοσιακό ή ενεργειακό τζάκι;

Το παραδοσιακό τζάκι έχει το μεγάλο μειονέκτημα της μειωμένης θερμικής απόδοσης (περίπου 8%). Το υπόλοιπο 92% της θερμότητας που παράγεται καταλήγει στην καμινάδα. Επίσης, το παραδοσιακό τζάκι καίει πολλά ξύλα, διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου της καύσης. Τέλος, με την τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα σπίτια μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καπνίσματος και υγιεινής. Στην καλύτερη περίπτωση που το τζάκι δεν καπνίζει, δεν παύει να αποτελεί μια φυσική ρουφήχτρα της ζέστης που παράγει το καλοριφέρ και που καταλήγει στην καμινάδα.
Επιλέγοντας όμως ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνουμε αυξημένη απόδοση θερμότητας, οικολογική δευτερογενή καύση, οικονομία καυσίμου (ξύλων), δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω των αεραγωγών και ασφάλεια.

 

Εγγραφείτε στο
Newsletter μας

Επικοινωνία

© 2022 Starfire / Design: Paramount Advertising / Development: Point Blank